Gayrimenkulü kendi adına satın alan veya satışını noterden düzenlenen sözleşme ile bedelini peşin ödemek şartıyla vaat eden gerçek kişi vatandaşlık başvurusu yapabilecektir.
Bu kişinin eşi ve 18 yaşının altındaki çocukları da gerekli evrak ve belgeleri düzenledikleri takdirde vatandaşlık başvurusu yapabilirler ve otomatik olarak onlarda vatandaşlık kazanmış olurlar.
Başvuru yapan kişinin birden fazla eşi var ise sadece bir tanesi başvuru yapabilecektir. Eşleri farklı vatandaşlıklarda olmaları Türk vatandaşlığının iktisabında sorun teşkil etmeyecektir.
Başvuru yapan kişinin 18 yaşından büyük çocuğu var ise anne-babaya bağlı olarak vatandaşlık kazanamayacak olup onlar için istenen şartlar sağlanarak bireysel ayrı başvurular yapılacaktır.
– Mukabele-i Bilmisil Kanunu ile yaptırım uygulanan Suriye vatandaşlarının gayrimenkul edinimi sureti ile Türkiye Vatandaşlığı başvurusu yapması mümkün olmayacaktır.
– Suriye vatandaşı bir kişi başka bir ülkenin de vatandaşı ise o ülke vatandaşlığı ile Türkiye’de gayrimenkul edinebilir ve Türkiye vatandaşlığına başvurabilir.
– Kendi adına gayrimenkul satın alan kişinin birden fazla eşi olması halinde bu kişilerin vatandaşlık başvurusu yapması mümkün değildir.
12.01.2018 ile 18.09.2018 tarihleri arasında 1.000.000 USD ve 18.09.2018 tarihinden sonra ise 250.000 USD değerinde gayrimenkul satın almak.
07.12.2018 tarihi ve sonrasında noterde akdedilen 250.000 USD değerindeki gayrimenkul satış vaadi sözleşmesini bedelini peşin ödemek koşuluyla tapu siciline şerh ettirmek.
Satın alınan gayrimenkul/akdedilen satış vaadi sözleşmesinin en az 3 yıl süre ile devri ve terkini yapılmayacağı taahhüdünde bulunulması
Gerçekleştirilen yatırımın Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından uygun bulunmuş olması.
– 500.000 USD tutarında mevduatı bankaya yatırmak.
– Yatırılan mevduatın en az 3 yıl süre ile banka nezdinde bulunan hesapta tutulacağı taahhüdünde bulunulması
– Gerçekleştirilen yatırımın Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu tarafından uygun bulunması
Mevduat yatırımının USD cinsinden olması zorunlu değildir. İşlem miktarının USD karşılığı döviz veya karşılığı Türk Lirası olarak gerçekleştirilebilecektir.
– Başvuru yapan kişilerin Türkiye’de bulunma zorunluluğu yoktur. Özel vekaletname ile yetkilendirilen kişiler başvuruları takip edip sonuçlandırabilecektir.
– İkamet İzni ve Vatandaşlık Başvurularında yetkili makamlar başvuru yapan kişileri yüz yüze mülakata/ görüşmeye davet edebilirler. Bir defaya mahsus bu görüşmeye katılmak zorunludur.
– Alıcı ve Satıcı arasında gayrimenkul satış bedelinin bankalar aracılığı ile ödenmesi gereklidir.
– Bedelin alıcı hesabından çıktığının ve satıcı hesabına girdiğinin bankalar tarafından onaylanmış dekontlar ile ispatı gerekmektedir.
– Edinilecek gayrimenkul kişinin eşi ve çocukları da dahil olmak üzere herhangi bir yabancı gerçek kişi adına kayıtlı olmamalıdır.
– Yine gayrimenkulün kişinin kendisi, eşi, çocukları veya herhangi bir yabancı tarafından 12.01.2017 tarihinden sonra devredilmiş taşınmazlardan olmaması gerekmektedir.
– Edinime konu olan gayrimenkuller hakkında getirilen bir diğer sınırlama da kişinin ortağı ya da yöneticisi olduğu şirket adına kayıtlı taşınmazlardan olmaması gerektiğidir.
Mukabele-i Bilmisil Kanunundan dolayı Suriye Vatandaşlarının Türkiye’de herhangi bir gayrimenkul alması mümkün değildir. Bu nedenle Suriye uyruklu vatandaşların diğer yatırım yollarını tercih etmesi gerekmektedir.
– Mevzuatta, İkamet izni veya vatandaşlık başvurularının belirli bir süre içerisinde tamamlanmasını öngören zorunluluk bulunmamaktadır.
– Güvenlik soruşturması, bürokratik işlemler gibi hususlar nazara alınarak tahminen en az 4 ay en fazla 6 ay içinde süreç tamamlanmaktadır. İstisnalar tabi ki olabilecektir.